Kryderibasaren i Istanbul

Hvis man holder af sære og stærke lugte i næsen og farverige indtryk til øgnene, så er den historiske Kryderibasar i Istanbul stedet, som man absolut skal besøge, når turen  går til Tyskiet.

Tekst og foto: Ole Jensen

 

Indenfor i den overdækkede kryderibasar fra det 17. årh. i Istanbul, hvor der er knap 100 butikker.

Den overdækkede Kryderibasar, på tyskisk Mısır Çarşısı – oversat til dansk: Den egyptiske Basar- huser lidt under 100 butikker og er den mest kendte i Istanbul efter den Store Basar. Basaren er direkte nabo til Den nye Moske,  Misir Carsisi, og nær Galata Broen, Galata Köprüsü, der strækker sig over strædet, Det Gyldne Horn.

Opstod efter Istanbuls store brand

Kryderibasaren opstod efter den store brand i 1660 i Istanbul, der varede i mere end 2 døgn og ødelagde omkring 2/3-dele af byen og 260.000 bygninger. Branden førte til et større genopbygningsarbejde, der inkluderede det, der blev nabobygningen, Den nye Moske, Yeni Cami, som det tog næsten et halvt århundrede at bygge.

  

Kryderibasaren (til højre) og Yeni Cami, ligger ved samme plads og organiseret som en Kûllie, d.v.s. et kompleks af bygninger centreret om en moske og administreret af samme.

Basaren var – og stdig er – ejet af Den nye Moske. Overskudet fra at drive basaren går til moskeens hjælpearbejde til de fattige. Moskeen havde i øvrigt også et hospital tilknyttet, et offentligt køkken, en  madrassa (en skole) og andre velgørenhedsinstitutioner, som basaren understøttede.

Istanbul – Silkevejens sidste stop

Et lille udvalæg af te sorter og kryderisorter der engang dannede grundlag for Silkevejen og som Istanbul var centrum for..

Istanbul var det sidste stop på Silkevejens rute inden Europa. Kryderierne, der dominerede handelen i Europa fra det 11 til det 17. århundrede, kom langvejs fra: Fra Sydøstasien og Indien, over Middelhavet fra Egypten herfra til Istanbul. Her var middelalderens Venedig en betydelig handeldspartner, men også andre Europæiske lande deltog efterhånden i handlen.

Hvad er en ’basar’?

Ordetr ’basar’ kommer fra persisk, hvor det referer til en bys offentlige markedsplads. Det samme gør det arabiske ord ’ souk’. Traditonelt betegner ordene en overdækket markedsplads.

   Af store basarer i Istanbul findes foruden Den store Basar (huser omkring 3000 butikker) og den hernævnte Kryderibasaren, bl.a. også  Aarasta Basaren (bag Den blå Moske) og  Sakaflar Carsis, der er en specialiseret second-hand bog-basar.