Venetianske karnevalsmasker – traditonen fra middelalderen der ikke ville dø

Alle har hørt om eller måske selv oplevet, karnevallet i Venedig og de festlige dragter. Men hvad med maskerne? Vi har selvfølgelig bemærket dem, men hvad er deres baggrund og hvordan hænger de overhovedet sammen med karnevallet?

Faktisk er maskerne helt afgørende og deres baggrund er dybt forankret i Venedigs særegne historie, hvor de går helt tilbage til middelalderen. Venedig var, som resten af datidens Europa, dybt katolsk, og de ofte ekstreme festligheder, som karnevallet førte med sig, var en pavelig vederstyggelighed. Men de var ustoppelige, indtil der kom hjælp udefra.

Venetianske masskerademasker. En samling af de traditionelle hel-masker af Volto-typen. De er som her ofte fgarverige og dækker hele ansigtet. Men ifølge Paven var de et redskab i en ugudelig dødssynd.

At være tilstede, men ukendelkig! Inqocnito! Man behøver vist ikke at være særlig speciel forskruet i hovedet, for at se det fristende i dette. Læg dertil et samfund domineret af den moraliserende katolskle kirke og et stærkt, opdelt klassesystem. Det kunne sikkert af mange opleves som stærkt begrænsende. Lysten til at bryde ud af den rolle, man var blevet tildelt, var høj. Prisen var lav: Få fat i en dragt og en maske og så kører det. Man kunne kaste sig ud i det venetianske karnevals og maskerades vanvid og måske skifte klasse eller måske sengepartner. Det var en dødssynd.

Venedig – en bystat

Karnevallet og de uløseligt forbundne masker, stammer tilbage fra det 13. århundrede. Hvor magtkampene i Danmark gennem middelalderen var fokuseret på at skabe en samlet stat, var situationen i Italien en helt anden. Italien eksisterede overhovedet ikke, men bestod af et område, opdelt i et utal af indbyrdes konfliktende stater, heraf nogle bystater. Venedig var en sådan bystat, iøvrigt bestående af knap 120 øer.

Venedig var umådeligt rigt. Velstanden kom i stort omfang fra handelen med luksusvarer fra Østen og via Konstantinobel, det nuværende Istanbul i Tyrkiet. Det var da også bysbarnet, Marco Polo, der i 1292 kom tilbage fra Kina efter 17 års ophold ved Kublai Khans hof, og udgav sine farverige og utrolige rejsebeskrivelser. I de følgende århundreder gik det op og ned med Venedigs økonomiske og politiske position – fra slutningen af det 15. årh. mest nedad. Men på trods af de poltisk-militære nederlag går det kun en vej for kulturlivet: Fremad. Venedig udivikler sig til et kulturcentrum for arkitektur, musik, teater og ikke mindst med det berømte karneval i focus.

Den helt centrale Canal Grand i Venedig. På begge sider af kanalen ses de traditionelle gondoler.

Øverst i det politiske hirarki sad hertugen, kaldet Dogen. Han beboede Dogeplaladset, som ligger ud til den berømte Markuspladsen og Kanal Grande. Paladset var også byens retssal. Når de dømte skulle føres til fængslet, skete det via Sukkenes Bro, Ponte dei Sospiri, som enhver kender, der har været på sigthseeing i Venedig.

Det begyndte med en militærsejr

Det begyndte med fejringen af den venetianske repuibliks militære sejr  i 1162 over patriarken af Aquileia nær Venedig. Det skulle fejres! Og for at ære sejren samledes byens indbyggere på Markuspladsen. Folk begyndte at danse og more sig. Det gjorde de med den sørste fornøjelse frem til slutningen af det 18 årh. Dog med visse afbrydelser i løbet et år, herunder hvornår man måtte bære masker.

   Efterhånden blev det reguleret i lovgivningen, hvornår det var tilladt at bære masker og dermed skjule ens identitet.

  • I perioden mellem sankt Stefans dag, den 26 december til slutningen af karneval sæsonen, som er dagen efter Fastelavns mandag (den er forskydelig, men i februar eller marts)
  • Kristi Himmelfart
  • Fra den 5. Oktober til jul.

   Så det var en betydelg del af et år venetianerne kunne kaste sig ud i maskeradernes fornøjeligheder, hvis de også skullle foretage sig noget produktivt. Men der var andre begrænssninger for selve karnevallet.

I konfrontation med religionen

For katolicismen og Paven var karnevallet og maskerne en afskyelighed. Mennesker var blevet brændt levende for mindre, hvis de udfordrede religionen.

Udfoldelserne i Venedig lå i princippet i direkte konfrontation med katloicismen og dets moralkodeks; De syv Dødssynere. Her var bl.a. fråseri, utugt og misundelse betydningsfulde. Disse lod karnevallet  larmende hånt om, selv om Venedig var katlosk. Karnevallet blev derfor også et omdrejningspunkt for det konfliktfylte forhold mellem pavastolen i Rom og Venedig.

Forstillelse. De løsslupne og selveksponerende karneval lå som Venedig iøvrigt i direkte konfrontationm med katolismen og Paven.

Som fænomen er karnevallet – altså det at iføre sig masker, forstille sig og gøre sig ukendelig – både af ældre dato end middelalderen og mere geografisk udbredte, end til Venedig. Pavestolen i Rom betragtede hele halløjet omkring karnevalle, som en afskyelig hedensk tradition, der dog desværre var ustoppelig. Det var en tradition, der vendte op og ned på den sociale order og de etablerede kulturelle normer og begrænsninger. Den folkelige kultur fik overtaget.  Den sociale og kulturelle ventil blev åbnet.

Det skal ses i sammenhæng med, at Venedig på den ene side var umådelig rigt, på den anden side, at rigdommen var drevet af handelsfolk, der var sømænd og rejste til fjerne lande, som Marco Polo gjorde. Vigtig for forståelsen er også, at Venedig var en bystat, med det formål, at at organisere og besklytte købmændene og deres interesser.  Og hvis deres kollektive ønske var at feste, ja så blev der fest og umåpdeholdenhed. Så måtte Paven finde sig i det.

   Selv on den ugudelige umådeholdenhed i Venedig var en verstyggelighed for Paven, var det klart, at den havde sine veldififinerede begræsninger. Det begyndte og sluttede på veldefinere tiddspunkter i løbet af et år. Derefter vendte alt tilbage til det gamle. Den sociale sikkerhedsventil lukkede igen. Intet var ændret.

Dette fortsatte indtil Napoleon satte en stopper for løjerne i november 1797, under indtryk af, at de umådeholdenden festligheder kunne blive vendt imod hans militære besættese af Venedig og dets efterhånden vidtstrakte terrtorie. De rester, der måtte være tilbage af karsnevallet,  blev senere endelígt forbudt af Mussolini. Forbudet varede ved indtil 1979, hvor det blev reintrodiuceret i den form, vi kender idag.

Carnevale di Venezia, karneval i Venedig,  er hovedbegivenheden og varer ca. 17 dage i løbet af februar.  Men hvor karnevallet som sådan er en open air begivenhed gennem det indre Venedig, er der masser af maskerade-fester der har forskellige temaer. Til maskeradeballerne er knyttet forskellige dress codes, som skal overholds. Man kan tilmelde sig et eller flere af disse fester, men man skal være ude i rigtig god tid. Man kan naturligvis altid vandre rundt i Venice – og uden at adlyde nogen dress code.

Maaskerne

Gennem historien er der udviklet mange typer masker. Nogle tager udgangspunkt i betydningsfulde begivenheder, andre i datidens kendte personer eller i vaner og traditioner. 

   De forskellige masker udtrykker vidt forskellige tilstande og følelser. Fra masker der signalerer skønhed og måske enda inviterer til seksuelle udskejelser, til masker, der signalerer had og vrede og frygt for døden.  Dem, der producerede maskerne, tilhørte et særligt laug, Mascherari. Maskerne var som regel lavet af læder eller glas og var hånddekorerede.

Her er et par eksempler:

Volto. Dette er en af de mest kendte typer blandt de moderne venetianske masker. Den ligger helt tæt ind til ansigtet og kan ikke bæres, mens man spiser eller drikker. Den bæres mest af kvinder, men der findes varianter for mænd.

Zani. Denne type halvmasker -ofte i læder – stammer fra teateret. Masken har en overdimmensioneret, lang næse og kraftige øjenbryn.

En af de mere bemærkelsesværdige masker, er baauta-masken. Oprindelig var den hvid og lavet til at dække hele ansigtet. Den havde en overdimmensioneret næse og ingen mund og et næb-lignende udtryk. ’Næbet’ skulle gøre det muligt for bæreren at tale, spise og drikke uden at fjerne masken og således opretholde bærerens annonymitet. Det var ved lov obligatorisk at bære masken ved visse politiske beslutninger, hvor annonymitet var påkrævet. I princippet noget lig hemmelige afstemninger, som vi kender dem, men nok ikke særligt effektive. Masken måtte iøvrigt kun bæres af medlemmer af borger-standen.

Colombina er en ’halv-maske’ der kun dækker bærerens øverste del af ansigtet. Den er dekoreret med guld, sølv og forsskellige krystaller og fjer og bæres i kontakt med ansigtet med en lille stav eller bånd. Historisk er udgangspunktet i personerne i Dante’s, den Guddommelige Komedie.

Pest-doktoren. Denne bizarre maske hænger uløselig sammern med den sene middelalders Venedig, hvor pesten, der blev importeret østen via skibene, hærgede.

Pest-doktoren er en af mest bizarre masker. Men dens udformning har en årsag: Venedig var som det øvrige Europa i middelalderen hærget af pesten For at beskytte sig opfandt en fransk læge en maske med ddette lange næb, ssom kun fyldes med forskellihe urter, så den kunne beskytte bæreren. Foto: Ole Jensen

Maskeen blev udviklet af en fansk læge for netop at begrænse pestens smittefarer, noget lig moderne tiders corona-masker. I sit historiske udgangspunkt har den ikke noget at gøre med karnevalsmasker. Det lange ’næb’ skulle muliggøre indsættelse af blomster eller krydderier, som kunne holde den ildelugtende oduer fra pesten væk.

Overurisme

Overturisme! Det er det internationale begreb der beskriver tilstanden i Venedig i dag. Og det bliver kun værre! Ca 20 millioner turister besøgte sidste år Venedig. På de travleste dage kommer der ca. 120.000 turister til byen, der kun huser ca. 55.000 fastboende. De fleste af turisterne holder sig ttil at besøge de berømte landmarks, som f.eks. Rialto Broen, Markuspladsen etc.

  

Turister flokkes om området ved Canal Grande i Venedig. ‘Overturisme’ er det nye, internationale begreb for fænomenet og betyder, at antallet af turister langt overstiger kapaciteten og i høj grad påvirker det miljø, turismen udspilles i.

Årsagerne til overturismen er mange og har ramt flere af de kendte steder i andre lande, feks. Barcelona, Mallorca etc. Den skylders først og fremmest de lave priser på fly og cruise ships. Men også længden af besøgene spiller en rolle: Af de 20 millioner besøgene på et år, overnatter kun halvdelen. Mange kommer med gigantiske krydstogtskibe. På nogle dage så mange som 44.000 passagerer kommer til byen. Nogle bliver kun nogle få timer, før de tager adsted igen. Det har konsekvenser for de lokale beboerer, der føler, at deres muligheder for at leve i deres by er forringede. De gigantiske krydstogtskibe påvirker direkte bygningerne i Venedig, der for manges vedkommende er opført på pæle.

Som et værktøj til at løse probelemet, har Vendig indført en turistskat på 5 euro – ca. 40 kr – for at besøge byen på dage med spidsbelastning som f.eks. weekender og heliggdage. Men turisterne strømmer stadig til i stigende grad.

Karnevallet i Venedig er således igen blevet extremt populært. Det er en tradition, der bare ikke vil lade sig begrænse og slet ikke dø.